Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

„Więcej szczęścia daje ludzkości odkrycie nowej potrawy, niż odkrycie nowej planety.” Anthelme Brillat-Savarin „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej” – mała książeczka, która wywołała duże zamieszanie, a swemu autorowi zapewniła pierwszy i jedyny w historii awans z sędziego na tzw. Papieża Gastronomii. Brillat-Savarin opublikował ją w 1825 r. w wieku 70 lat – na rok przed śmiercią. Od tamtej pory do dziś dzieło jest biblią wszystkich smakoszy. A jak to z biblią bywa – niby wszyscy znają, ale niewielu przeczytało. Anthelme Brillat-Savarin, urodził się w departamencie Ain by jako nastolatek przenieść się do Burgundii. Tam w Dijon podejmuje studia prawnicze, chemiczne i medyczne. Po ukończeniu studiów wraca do rodzinnego […]

Makrela w agreście

Makrela w agreście

Co by nie mówić o Francuzach, do spożywania posiłków przywiązują ogromną wagę a sztukę kulinarną podnieśli na wyżyny. Są potrawy kuchni francuskiej, które wywarły wpływ na język francuski. Otóż agrest po francusku to groseille à maquereau, czyli w tłumaczeniu dosłownym porzeczka do makreli.  Zestawienie doskonałe. W Polsce makrela znana jest przede wszystkim w formie wędzonej i starszym smakoszom niezbyt dobrze się kojarzy z czasami słusznie minionymi; była bwiem rybą dosyć powszechnie dostępną i tanią, przez co uważana jest obecnie za rybę raczej poślednią. A niesłusznie, bo to ryba smaczna (choć tłusta), zaś podana w agreście jest po prostu arcydziełem kulinarnym i to stosunkowo prostym w przyrządzeniu. Świeże makrele są niekiedy […]

Dlaczego eHaker ?

Dlaczego eHaker ?

eHaker ma już miesiąc.       Dlaczego eHaker ? Bo wszystkie psiaki z tego miotu, zgodnie z regułami hodowli ZKwP, muszą być na „e” :-), natomiast Haker, bo jest pierwszym stworem, który potrafi mnie skutecznie odciągnąć od komputera. 🙂 Przodkowie: Mimo, że eHaker ma zacny rodowód, nie będzie psem wystawowym ani rasowym reproduktorem. W drugim tygodniu ujawniła się wada ogona. Jeden krąg się nie rozwinął i eHaker ma lekko zakrzywiony ogon. Weterynarz stwierdził, że to wada genetyczna. Włascicielka hodowli poinformowała mnie, że mogę odstąpić od umowy, mogę też wybrać innego psiaka z miotu. Jak to !? Wybrany został eHaker i ja mam teraz zamieniać, wybierać bo mój eHaker jest […]

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Przy obecnych temperaturach chłodnik litewski to zupa idealna. Podaję wersję „uwspółcześnioną” wraz z jedną „kucharską tajemnicą” a w zasadzie zaleceniem. Owa „tajemnica” dobrego chłodnika, to – (podobnie jak w przepisie na rybę po grecku) – warzyw nie trzemy na tarce. Nawet na tej najgrubszej. Warto włożyć w przygotowanie chłodnika nieco pracy i warzywa pokroić „w zapałkę” (buraki, ogorki, rzodkiewka). Dwie maślanki (nie ma już prawdziwego zsiadłego mleka) i jeden jogurt grecki wlewamy do gara. Dodajemy jednego (w tym wypadku może być utarty) świeżego ogórka, ząbek czosnku, pieprz i miksujemy. Otrzymać powinniśmy nabiaławą „podstawę” o konsystencji gęstej smietany. Botwinkę (buraki z liśćmi) przygotowujemy w ten sposób, że buraki kroimy „na zapałkę” […]

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie wraz z wydawnictwem Czarne serdecznie zaprasza na wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej autorki wyjątkowej książki „Złota Legenda Haliny Konopackiej”. Rozmowę z autorką poprowadzi adw. Katarzyna Gajowniczek-Pruszyńska, Wicedziekan Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie. Spotkanie odbędzie się we wtorek, dn. 18 czerwca br w siedzibie Rady, w sali im. H. Krajewskiego, o godz. 18:00. Podczas wieczoru książkę „Złota Legenda Haliny Konopackiej” będzie można zakupić książkę w cenie promocyjnej oraz uzyskać dedykację od autorki. Wydarzenie na FB Kup książkę na merlin.pl

Brandy nagrodzony na Festiwalu w Cannes

Brandy nagrodzony na Festiwalu w Cannes

Niecodzienna ceremonia wręczenia nagród Wamiz Palm Dog odbyła się na plaży w Cannes, gdzie do soboty trwa 72. Festiwal Filmowy. Komisja przyznająca nagrody szczególnie wyróżniła pitbulla (*) Brandy’ego, który na pewno dał z siebie wszystko, pojawiając się przed kamerą na planie filmu „Pewnego razu w… Hollywood”. Quentin Tarantino zrobił gwiazdę z psa Zwycięską obrożę przyznał psu Tobby Rose, twórca wyróżnień dla psich „aktorów”. W czworonożną gwiazdę filmu „Pewnego razu… w Hollywood” mocno wierzył reżyser filmu, Quentin Tarantino. Jak cytuje portal wamiz.pl, twórca filmu jeszcze przed zakończeniem festiwalu w Cannes wierzył, że psiak otrzyma jakąś nagrodę. „Nie wiem, czy dostanę Złotą Palmę, ale wierzę w nagrodę dla Brandy’ego!” – mówił Quentin […]

Appenzeller 26 maja 2019 r.

Appenzeller 26 maja 2019 r.

26 Maja 2019 r. to data wyczekiwana. Odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. W Polsce mają dodatkowy wymiar, bo są w istocie „przedwstępem” do jesiennych wyborów parlamentarnych. To istotnie ważne wybory i wszystkich zachęcam do udziału. Niemniej są też sprawy ważniejsze. 26 maja 2019 r. w hodowli psów Czarcia Tryfta, spodziewany jest miot szczeniaków rasy Appenzeller. Nie będę ukrywał, że po latach od odejścia Zulusa, zdecydowaliśmy się z Aliną nabyć psa. Pochodzenie zacne: MATKA: LALWEN du Drakkar d’Odin OJCIEC: EMIL vom Treuenbrietzener Land I teraz nie wiem czy bardziej wykazywać się postawą obywatelską czekając na wyniki wyborów do Europarlamentu czy prywatą z niepokojem oczekując miotu. Ale na MacLawye® w dziale […]

Autentyczna zupa rybna

Autentyczna zupa rybna

Czytelnicy działu MacLawye®’a Sztuka kulinarna, zwłaszcza Ci, którzy zaglądają także na naszą stronę FB, zapewne pamiętają, jak w okresie wakacyjnym usiłowałem wytyczyć mazurski szlak zup rybnych. To ambitne przedsięwzięcie zakończyło się podsumowaniem moich wysiłków we wpisie Szlakiem mazurskich zup rybnych. Mimo dużego samozaparcia i konsumowania niemal codziennie dwóch zup rybnych, wnioski nie były optymistyczne. Podróżując po Mazurach, nie trafiłem na ani jedną zupę rybną, która mogłaby uzyskać moją bardzo dobrą ocenę; zaś większośc sprawiała wrażenie jakby kucharz w zupie pomidorowej wygotował starą puszkę po koserwie rybnej makrela w oleju i dodał w ostatniej chwili wiąchę kopru. W rzeczy samej polskie restauracje uparły się na podawanie czerwonych zup rybnych i to robionych […]

Artur Nowak. Duchowni o duchownych

Artur Nowak. Duchowni o duchownych

Nowa książka adwokata Artura Nowaka: „Duchowni o duchownych” „Duchowni o duchownych” – sekretne życie duchownych skrywane w cieniu ołtarza. Z czym zmagają się polscy księżą i zakonnicy, gdy zostają sam na sam ze sobą? O tym w książce, jakiej w Polsce jeszcze nie było – „Duchowni o duchownych”. Dylematy moralne, zakłamanie, problemy psychiczne, homoseksualizm, alkoholizm, narkomania, pedofilia, czyli nieświęte życie tych, którzy mają prowadzić wiernych ku świętości. To nie są wymyślone historie, a relacje z pierwszej ręki. Autor, Artur Nowak, rozmawia z byłymi księżmi, zakonnikami i diakonami. Wszyscy rozmówcy wypowiadają się pod imieniem i nazwiskiem: Marcin Wójcik – były kleryk, Robert Samborski – były diakon, Marcin Kuśmierek – były ksiądz, […]