Zarząd miasta Poznania powinien podać się do dymisji.

Zarząd miasta Poznania powinien podać się do dymisji.

Roman Trębacz Zarząd miasta Poznania powinien podać się do dymisji. Kontrowersyjna i ciut odważna teza, szczególnie, że moim korzeniom politycznym zdecydowanie bliżej do obecnej opozycji w kraju, która dzięki mieszkańcom, rządzi Poznaniem przez ostatnie pięć lat z okładem. Teza, to twierdzenie, dla którego powinienem przedstawić uzasadnienie. Najprostsze….. uważam, że obecny zarząd miasta to zły gospodarz Poznania. Dlaczego powinien podać się do dymisji, zrezygnować ? Bo to najszybsza i znacząco tańsza forma zmiany zarządu miasta, niż referendum o odwołanie prezydenta miasta. Zdaję sobie sprawę, że stwierdzenie zły gospodarz to zbyt lakoniczne uzasadnienie potrzeby zmian. Zacznę od plusów obecnej władzy, która utożsamiana jest i słusznie, z prezydentem Jackiem Jaśkowiakiem, . Niestety pozytywów […]

Krzysztof Jacek Niewiadomski – Indianer – 28 stycznia 2020 r.

Krzysztof Jacek Niewiadomski – Indianer – 28 stycznia 2020 r.

Zapraszam na wernisaż dzieł specjalnych mojego przyjaciela Krzysztofa Jacka Niewiadomskiego. I ty zostaniesz Indianinem… 🙂 Nie sądziłem, że napisanie tej recenzji będzie dla mnia tak trudne. Prawdę mówiąc myślałem, że to będzie łatwizna. Każda recenzja jest subiektywną oceną. Ale recenzja z wernisażu Kryzsztofa Jacka Niewiadomskiego, dla mnie stała się recenzją wręcz intymną. No bo to było tak: Jacek po raz pierwszy wziął pędzel do ręki gdy bez mała 46. lat temu leżałem chory na grypę a moja ś.p. Mama Barbara Majewska dała nam do wypróbowania olejne farby i zachęciła do malowania. Mnie przeszło. Jackowi nie. Wystawy Krzysztofa Jacka Niewiadomskiego „Indianer” bez znajomości całości jego dzieła ocenić się nie da. Ubawiłem […]

Lech Raczak 1946 – 2020

Lech Raczak 1946 – 2020

W piątek wieczorem zmarł nagle poznański reżyser teatralny Lech Raczak. Lech Raczak zasłabł podczas noworocznego przyjęcia u prezydenta Jacka Jaśkowiaka w CK ZAMEK. Upadł na ziemię. Reanimacja rozpoczęła się natychmiast i trwała kilkadziesiąt minut. Pogotowie zabrało reżysera do szpitala – niestety nie udało się go uratować. Noworoczne przyjęcie u prezydenta zostało przerwane. Lech Raczak był współzałożycielem Teatru Ósmego Dnia. W latach 1995-1998 dyrektorem artystycznym Teatru Polskiego w Poznaniu. Od 1993 do 2012 r. dyrektorem artystycznym poznańskiego Międzynarodowego Festiwalu Teatralnego „Malta”. Od 2003 r. wykładał na Uniwersytecie Artystycznym w Poznaniu. *** Wiadomość o śmerci Lecha dotarła do mnie tuż po północy. Informację ze szpitala przekazał Przewodniczący Rady Miasta Poznania Grzegorz Ganowicz. […]

Lasek Marceliński – wycinka drzew

Lasek Marceliński – wycinka drzew

Wycinka drzew w Lasku Marcelińskim w Poznaniu wzbudza uzasadniony niepokój mieszkańców, czy odbywa się zgodnie z prawem, z zasadami gospodarki leśnej i z ekologią. Jej rozmiary przerażają. Zakład Lasów Poznańskich w pierwszej reakcji na pytanie o wycinkę, poprosił o wskazanie jej dokładnej lokalizacji aby ustalić, czy jest to wycinka prowadzona przez Zakład, czy przez osoby prywatne dzierżawiące część lasku. To pytanie nas zmroziło, bo nie przypuszczaliśmy aby możliwa była dzierżawa „Marcelinka”. Dlatego niezwłocznie zwróciliśmy się do Zakładu Lasów Poznańskich z pytaniem jaka część Lasku Marcelińskiego jest wydzierżawiana. Czekamy na odpowiedź. Następnie przekazano nam, że jest to wycinka suchych gałęzi, które zagrażały spacerowiczom i rowerzystom a gdy pokazaliśmy zdjęcia stwierdzono, że […]

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej

„Więcej szczęścia daje ludzkości odkrycie nowej potrawy, niż odkrycie nowej planety.” Anthelme Brillat-Savarin „Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej” – mała książeczka, która wywołała duże zamieszanie, a swemu autorowi zapewniła pierwszy i jedyny w historii awans z sędziego na tzw. Papieża Gastronomii. Brillat-Savarin opublikował ją w 1825 r. w wieku 70 lat – na rok przed śmiercią. Od tamtej pory do dziś dzieło jest biblią wszystkich smakoszy. A jak to z biblią bywa – niby wszyscy znają, ale niewielu przeczytało. Anthelme Brillat-Savarin, urodził się w departamencie Ain by jako nastolatek przenieść się do Burgundii. Tam w Dijon podejmuje studia prawnicze, chemiczne i medyczne. Po ukończeniu studiów wraca do rodzinnego […]

Makrela w agreście

Makrela w agreście

Co by nie mówić o Francuzach, do spożywania posiłków przywiązują ogromną wagę a sztukę kulinarną podnieśli na wyżyny. Są potrawy kuchni francuskiej, które wywarły wpływ na język francuski. Otóż agrest po francusku to groseille à maquereau, czyli w tłumaczeniu dosłownym porzeczka do makreli.  Zestawienie doskonałe. W Polsce makrela znana jest przede wszystkim w formie wędzonej i starszym smakoszom niezbyt dobrze się kojarzy z czasami słusznie minionymi; była bwiem rybą dosyć powszechnie dostępną i tanią, przez co uważana jest obecnie za rybę raczej poślednią. A niesłusznie, bo to ryba smaczna (choć tłusta), zaś podana w agreście jest po prostu arcydziełem kulinarnym i to stosunkowo prostym w przyrządzeniu. Świeże makrele są niekiedy […]

Dlaczego eHaker ?

Dlaczego eHaker ?

Dlaczego eHaker ? Bo wszystkie psiaki z tego miotu, zgodnie z regułami hodowli ZKwP, muszą być na „e” :-), natomiast Haker, bo jest pierwszym stworem, który potrafi mnie skutecznie odciągnąć od komputera. 🙂 Oczywiście to „e” pozostaje tylko w dokumentach; na co dzień tego „e” nie czytamy, po prostu jest Haker. eHaker ma już miesiąc.       Przodkowie: Mimo, że eHaker ma zacny rodowód, nie będzie psem wystawowym ani rasowym reproduktorem. W drugim tygodniu ujawniła się wada ogona. Jeden krąg się nie rozwinął i eHaker ma lekko zakrzywiony ogon. Weterynarz stwierdził, że to wada genetyczna. Włascicielka hodowli poinformowała mnie, że mogę odstąpić od umowy, mogę też wybrać innego psiaka […]

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Przy obecnych temperaturach chłodnik litewski to zupa idealna. Podaję wersję „uwspółcześnioną” wraz z jedną „kucharską tajemnicą” a w zasadzie zaleceniem. Owa „tajemnica” dobrego chłodnika, to – (podobnie jak w przepisie na rybę po grecku) – warzyw nie trzemy na tarce. Nawet na tej najgrubszej. Warto włożyć w przygotowanie chłodnika nieco pracy i warzywa pokroić „w zapałkę” (buraki, ogorki, rzodkiewka). Dwie maślanki (nie ma już prawdziwego zsiadłego mleka) i jeden jogurt grecki wlewamy do gara. Dodajemy jednego (w tym wypadku może być utarty) świeżego ogórka, ząbek czosnku, pieprz i miksujemy. Otrzymać powinniśmy nabiaławą „podstawę” o konsystencji gęstej smietany. Botwinkę (buraki z liśćmi) przygotowujemy w ten sposób, że buraki kroimy „na zapałkę” […]

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej

Okręgowa Rada Adwokacka w Warszawie wraz z wydawnictwem Czarne serdecznie zaprasza na wieczór autorski Pani Mecenas Agnieszki Metelskiej autorki wyjątkowej książki „Złota Legenda Haliny Konopackiej”. Rozmowę z autorką poprowadzi adw. Katarzyna Gajowniczek-Pruszyńska, Wicedziekan Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie. Spotkanie odbędzie się we wtorek, dn. 18 czerwca br w siedzibie Rady, w sali im. H. Krajewskiego, o godz. 18:00. Podczas wieczoru książkę „Złota Legenda Haliny Konopackiej” będzie można zakupić książkę w cenie promocyjnej oraz uzyskać dedykację od autorki. Wydarzenie na FB Kup książkę na merlin.pl