Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski   Adwokaturę od kuchni czasami opanowuje dzika żądza przyrządzenia do zjedzenia czegoś bardzo smakowitego i prostego tak na dobre i złe nie bacząc na uwagi ze strony wagi stojącej w łazience. Jak mawiał- Salvador Dali „można nie jeść w ogóle, ale nie można jeść źle”. Przecież radość z życia to też radość z jedzenia. Pod warunkiem by nie przesadzać i trzymać nasze zdrowie w ryzach umiaru i rozsądku.  Przejdźmy zatem do meritum i na dzisiaj jedna z fajnych propozycji na super szybkie dobre danie.  Tym kulinarnym tworem jest ciasto francuskie ze szpinakiem.  Na rozgrzaną patelnię z oliwą lub klarowanym masłem wrzucamy czosnek i szpinak […]

Wymiar. Z dziennika starego adwokata

Wymiar. Z dziennika starego adwokata

Czasem czuję się trochę wynudzony i mnie nosi. Zostawiam na chwilę spacery, filmy o rafach koralowych, książki i znów oddaję się bez reszty starej namiętności. Doświadczam jej inaczej, jestem bardziej świadomy, nie wypalam się przedwcześnie. Lubię pracować powoli, trawię szczegóły, rozważam czego by się tu uczepić. Proces ma wiele sekwencji, nie można się wypalić, odkryć. Trzeba czekać cierpliwie na odpowiedni moment. Jak najedzony wąż przeważnie jestem pasywny, nie zrywam się z ławy obrończej wymachując kodeksem sędziemu przed oczyma jak murzyński raper. Milczę, chłonę wszystkie okoliczności by nasycić przeczucia. Klienci czasem się niepokoją, każę im milczeć.

Internetowy wernisaż malarstwa Barbary Majewskiej

Internetowy wernisaż malarstwa Barbary Majewskiej

W internetowym Magazynie Adwokackim MacLawye® planowałem promocję twórczości adwokatów. Ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie abym promował własne fascynacje plastyczne. Dlatego pozwalam sobie zaprezentować kilka dzieł mojej Mamy. Bo od tego się wszystko zaczęło. A był czas, że sam wybierałem się na studia plastyczne. (Na szczęście dla polskiego malarstwa i może mniejsze dla adwokatury, wybrałem jednak prawo).

Biurko i maszyna Dziadka. Moja pierwsza podarta i napisana książka

Biurko i maszyna Dziadka. Moja pierwsza podarta i napisana książka

Adw. Marcin Karol Piechocki. Ze wspomnień adwokata. Biurko i maszyna Dziadka. Moja pierwsza podarta i napisana książka. Kontynuując moją historię będąc zżytym z Dziadkiem prawnikiem często buszowałem po jego bibliotece. Do dzisiaj mam u siebie niemiecką encyklopedię pisaną jeszcze starym niemieckim, która została wydana 5 miesięcy przed wybuchem II wojny światowej – w kwietniu 1939 roku.  Niestety trafiła w moje 4 czy 5-letnie ręce, bo zawierała obrazki i ją troszkę podarłem. Dziadkowie ją sklejali…

Apple pracuje nad Makami z Face ID i LTE/5G

Apple pracuje nad Makami z Face ID i LTE/5G

System rozpoznawania twarzy Face ID i wsparcie dla łączności komórkowej (4G/5G) mają w końcu trafić do Maców. Kiedy? Według dziennikarza Bloomberga, nie zanosi się na to, żeby stało się to w najbliższej przyszłości. To samo dotyczy łączności LTE/5G. Może to oznaczać, że obydwie nowe funkcje trafią do Maców dopiero w przyszłym roku.

Sztafeta dla Praworządności

Sztafeta dla Praworządności

Zakończyła się Sztafeta dla Praworządności. Wyniki już są! Plan wykonany x 4!!!! Jesteśmy pod przepotężnym wrażeniem Waszego tytanicznego wysiłku, wylanych hektolitrów potu, obtartych pięt, przykurczonych łydek, przemoczonych adidasów i mnóstwa innych ofiar, które z uśmiechem na ustach i nadzieją w sercach ponieśliście, by wnieść swój wkład w budowanie poczucia wspólnoty

Kaczka adwokacka

Kaczka adwokacka

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski Martwiły się inne kaczki: „Co będzie z takiej dziwaczki?” Aż wreszcie znalazł się kupiec: „Na obiad można ją upiec!” Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka! Tak to przedstawił Jan Brzechwa, nasz polski adwokat i poeta, a jak to zrobi Adwokatura od kuchni. Nie ma lepszego pomysłu na reprezentację naszej kuchni , jak kaczka po polsku. Przygotowanie tego dania wbrew pozorom nie jest skomplikowane , natomiast wymaga czasu i „dozoru” piekarnika; niestety dozór osobisty, inaczej się nie da. Kaczkę rozmrażamy, należy jednak pamiętać, że […]