Kroniki opętanej. Nowa książka Artura Nowaka

Kroniki opętanej. Nowa książka Artura Nowaka

W Magazynie MacLawye® z satysfakcją promujemy twórczość adwokatów. Od 18 czerwca można nabyć w przedsprzedaży najnowszą książkę adwokata Artura Nowaka „Kroniki opętanej”. Marta ma kochających rodziców i nigdy nie doświadczyła zła. Idealizuje życie i wierzy w ludzi. Jako nastolatka przeżywa pierwszą miłość. Z dnia na dzień jej życie staje się jednak piekłem. Na skutek rodzinnej tragedii Marta trafia pod opiekę głęboko wierzących babci i wuja. Jej nowi opiekunowie, nie rozumiejąc, że dziewczyna mierzy się z traumą, postanawiają zasięgnąć pomocy „specjalisty” – znajomego księdza egzorcysty, któremu w terapii pomaga trzech osiłków. Marta zostaje uznana za opętaną przez Szatana… W Polsce, gdzie coraz więcej dzieci mierzy się z zaburzeniami psychicznymi, dostęp do […]

Placki ziemniaczane z Kłajpedy (w maczadle)

Placki ziemniaczane z Kłajpedy (w maczadle)

Placki ziemniaczane jak przyrządzić każdy wie. Piękno sztuki kulinarnej powoduje, że nawet w tak prostej potrawie możliwe są różne wariacje. Placki z Kłajpedy tym się różnią od klasycznych, że ucierając ziemniaki, co najmniej 1/3 ucieramy „na grubych oczkach” a nieodzownym składnikiem plackowego ciasta jest kiszona kapusta zaś z przypraw dominuje kminek, cząber i kolendra. Zielonego pojęcia nie mam czy w Kłajpedzie takie placki podają. Ale przepis zaczerpnąłem z kuchni mojego Wuja, który w Kłajpedzie się urodził i wychował. No a potrawa jakąś nazwę mieć musi. U nas w domu mówi się „Placki Wuja Czesława” – ale „Placki z Kłajpedy” też pięknie brzmi. No to bierzmy pięć dużych mączystych ziemniaków. Trzy […]

Żeby nie było zgorszenia. Ofiary mają głos

Żeby nie było zgorszenia. Ofiary mają głos

15 lutego 2018 r. w księgarniach Empiku premiera książki adwokata Artura Nowaka i psychologa terapeuty Małgorzaty Szewczyk-Nowak Żeby nie było zgorszenia. Ofiary mają głos. To wyjątkowa książka, która daje głos ofiarom. Obok wstrząsających opisów przemocy seksualnej, poniżenia, a w niektórych wypadkach zwykłych tortur, znajdziecie tu zapis bezkarności sprawców, nieświadomości rodziców i krzywdy dzieci. Krzywda przeradza się w długotrwałą traumę, która prowadzi do prób samobójczych lub uzależnień. Każda z rozmów to osobista droga krzyżowa bohaterów, którzy dopiero po latach zdecydowali się opowiedzieć autorom o swoich dramatycznych przeżyciach. Autorzy rozmawiają także z osobami, które na co dzień zajmują się problemem pedofilii w Kościele katolickim. Pokazują, w jaki sposób Kościół w Polsce ochrania […]

Zmarł najwybitniejszy artysta sztuki kulinarnej

Zmarł najwybitniejszy artysta sztuki kulinarnej

Paul Bocuse, jeden z największych francuskich kucharzy wszech czasów, zmarł w sobotę w wieku 91 lat – poinformował minister spraw wewnętrznych Francji. „Monsieur Paul, to była Francja, prostota i wspaniałomyślność, doskonałość i sztuka życia, opuszcza nas papież gastronomii, niech nasi przywódcy, w Lyonie, jak w czterech zakątkach świata, długo kultywują owoce jego pasji”. – napisał minister w tweecie. Ojciec francuskiej gastronomii miał 91 lat. Prowadził liczne restauracje, w tym L’Auberge du Pont de Collonges niedaleko Lyonu. The Culinary Institute of America w 2011 nagrodził Paula Bocuse’a tytułem Kuchmistrza Stulecia (Chef of the Century). Urodzony 11 lutego 1926 r. W rodzinie kucharzy od pokoleń, w Collonges-au-Mont-d’Or, ten epikurejczyk z bezgraniczną energią, […]

Tajemnica wigilijnego śledzia

Tajemnica wigilijnego śledzia

Śledź w śmietanie na Wigilię to potrawa obowiązkowa. Śledzia jak przyrządzić każdy wie. Ładnie wymoczone matjasy (współcześnie nie dłużej niż 3. godziny – dawniej widocznie była większa zawartość soli w soli, bo moczyć trzeba było całą noc), kroimy w skośne dzwonka (taki kształt trochę kopytek). Śmietanę kwaśną gęstą 18% bierzemy. Do niej kładzie się bardzo drobno pokrojona cebula i kwaśne jabłko też w drobną kosteczkę. Proporcje: 2/3 cebuli do 1/3 jabłka. A teraz sekret rodzinny i tajemnica kulinarna wielka: zanim śledzika obłożymu dokładnie śmietaną z cebulą i jabłkiem, każde dzwonko posypujemy nieco utłuczonym owocem jałowca (suszone ogólnie dostępne jako przyprawa). Z tłuczeniem jałowca w moździerzu jest zawsze pewien kłopot, bo […]

Adwokat w roli głównej

Adwokat w roli głównej

Przegląd filmowy Adwokat w roli głównej – edycja dokumentalna, który Naczelna Rada Adwokacka współorganizuje w ramach Festiwalu Watch Docs, rozpoczął się 8 i zakończy 14 grudnia. Podczas uroczystego otwarcia w kinie Muranów odbył się pokaz filmu „Udając Boga”, a po nim debata „Prawnik wobec bezprawia”.  Przegląd otworzył adw. Ziemisław Gintowt, członek Prezydium NRA, który dziękując organizatorom, zachęcał do refleksji nad tym, w jaki sposób zaniedbaliśmy  osiągnięcia w zakresie obrony praw człowieka i co jeszcze można zrobić, by zwalczyć łamanie praw człowieka, szczególnie tak rażące, jak tortury czy handel ludźmi. Szczególne podziękowania za organizację przeglądu skierowano do adw. Anisy Gnacikowskiej, zastępcy sekretarza NRA, pomysłodawczyni i koordynatorki Przeglądu Adwokat w roli głównej, […]

Portret adwokata

Portret adwokata

Prowadziłem kiedyś sprawę młodemu artyście plastykowi. Sprawy nie pamiętam. Musiała być drobna a chłopak był pewnie jeszcze studentem, bo przyjąłem sprawę ad honoram, co w swojej praktyce czyniłem nader rzadko. Nie pamiętam nawet imienia i nazwiska tego klienta. W każdym razie był ambitny, bo gdy go poinformowałem, że nie będzie musiał płacić za przeprowadzenie sprawy, zaproponował, że w zamian namaluje mój portret. – Nie taki ze zdjęcia, Panie Mecenasie, taki prawdziwy. Trochę mnie ta propozycja ubawiła. A że w tamtych latach moja kancelaria należała do większych w mieście i czasu specjalnie nie miałem na duperele, odpowiedziałem, że to raczej nie będzie możliwe, bo ja czasu na pozowanie nie mam, zresztą […]

Było sobie prawo – Adw. Robert Dopierała. Bajki

Było sobie prawo – Adw. Robert Dopierała. Bajki

Z wielką przyjemnością publikujemy teksty, które dotyczą pozazawodowej działalności adwokatów. Chociaż w tym wypadku twórczość Mecenasa Roberta Dopierały ściśle związana jest z wykonywanym zawodem. Niemniej  jakże pożyteczna i miła. – (jmm) Co łączy gliwickiego adwokata z Janem Brzechwą? Wykształcenie prawnicze i twórczość dla dzieci. Z tą różnicą, że mecenas z Gliwic tworzy wiersze o tematyce… prawnej. W kancelarii przy ul. Korfantego w Gliwicach powstają nie tylko pisma procesowe, pozwy, apelacje, sądowe wnioski. Tu rodzą się i realizują również pomysły na edukację, która z dzieci ma uczynić świadomych swoich praw obywateli. Z mecenasem Robertem Dopierałą, współzałożycielem Fundacji „Było Sobie Prawo.pl” oraz autorem wierszy o prawie dla dzieci rozmawia Marysia Sławańska.   […]

Drugie pokolenie. Adwokat Mateusz Majewski debiutuje w sieci

Drugie pokolenie. Adwokat Mateusz Majewski debiutuje w sieci

Dzisiaj zadebiutował w sieci swoją witryną Adwokat Mateusz Majewski. Witryna jest bardzo oszczędna ale dzięki temu wzbudza zaufanie. Kancelaria eksponuje swoją współpracę z obywatelami Chin, którzy w Polsce prowadzą działalność gospodarczą bądź postanowili się w Polsce osiedlić. Mateusz Majewski podkreśla, że jest przede wszystkim adwokatem sądowym, jednak współpracując z osobami zagranicznymi jego kancelaria nabyła doświadczenie w zakresie Prawa imigracyjnego, dlatego witryna kancelarii prowadzona jest w języku polskim, angielskim i chińskim. Ten wpis umieszczamy na portalu MacLawye® z racji oczywistej współpracy MacLawye®’a z Kancelarią Adwokata Mateusza Majewskiego przy prowadzeniu portalu. 20 lutego 2017 r.

Dzisiaj kołduny

Dzisiaj kołduny

Dzisiaj KOŁDUNY Składniki: Mniej więcej tyle samo wołowiny i baraniny. Łój barani i szpik wołowy (razem tyle co wołowiny). Jedna dymka i trzy ząbki czosnku. Sól do smaku, pieprzu sporo, majeranku dużo. Baraninę, łój i szpik mielimy maszynką ale wołowinę siekamy. Wyrabiamy jednolitą masę doprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Z masy mięsnej formujemy zgrabne kulki wielkości dużego orzecha laskowego. Ciasto: Mąkę zalewamy szklanką wrzątku. (Do mąki możemy dodać trochę kurkumy, bo nie używamy jajka i w ten sposób „oszukamy” ciasto, które stanie się żółciutkie). Wyrabiamy najpierw drewnianą łyżką, potem ręcznie a na koniec ubijamy wałkiem co najmniej pół godziny. Dajemy ciastu odpocząć też pół godziny w chłodzie. Ciasto cieniutko rozwałkowujemy. […]