Szlakiem mazurskich zup rybnych

Szlakiem mazurskich zup rybnych

W tym roku wakacje na Mazurach. Objazdowe. W drodze, w miejscowości Jajkowo proszę o zupę rybną. Jest bardzo przyzwoita. Rodzi się pomysł aby na Mazurach wytyczyć „szlak zup rybnych”. Codziennie w porze lunchu i wieczorem do obiadu w kolejnych restauracjach zamawiam zupę rybną i na bieżąco komentuję na FB. Olbrzymie zainteresowanie i moc polubień. Znacznie więcej niż w dyskusji o nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego. Mimo dużego samozaparcia i konsumowania niemal codziennie dwóch zup rybnych, wnioski nie są optymistyczne. Podróżując po Mazurach, nie trafiłem na ani jedną zupę rybną która mogłaby uzyskać moją bardzo dobrą ocenę. Co więcej, niemal powszechne serwowanie „czerwonych” zup, które są zazwyczaj zwykłą pomidorową, do której kucharz […]

Kroniki opętanej. Nowa książka Artura Nowaka

Kroniki opętanej. Nowa książka Artura Nowaka

W Magazynie MacLawye® z satysfakcją promujemy twórczość adwokatów. Od 18 czerwca można nabyć w przedsprzedaży najnowszą książkę adwokata Artura Nowaka „Kroniki opętanej”. Marta ma kochających rodziców i nigdy nie doświadczyła zła. Idealizuje życie i wierzy w ludzi. Jako nastolatka przeżywa pierwszą miłość. Z dnia na dzień jej życie staje się jednak piekłem. Na skutek rodzinnej tragedii Marta trafia pod opiekę głęboko wierzących babci i wuja. Jej nowi opiekunowie, nie rozumiejąc, że dziewczyna mierzy się z traumą, postanawiają zasięgnąć pomocy „specjalisty” – znajomego księdza egzorcysty, któremu w terapii pomaga trzech osiłków. Marta zostaje uznana za opętaną przez Szatana… W Polsce, gdzie coraz więcej dzieci mierzy się z zaburzeniami psychicznymi, dostęp do […]

Placki ziemniaczane z Kłajpedy (w maczadle)

Placki ziemniaczane z Kłajpedy (w maczadle)

Placki ziemniaczane jak przyrządzić każdy wie. Piękno sztuki kulinarnej powoduje, że nawet w tak prostej potrawie możliwe są różne wariacje. Placki z Kłajpedy tym się różnią od klasycznych, że ucierając ziemniaki, co najmniej 1/3 ucieramy „na grubych oczkach” a nieodzownym składnikiem plackowego ciasta jest kiszona kapusta zaś z przypraw dominuje kminek, cząber i kolendra. Zielonego pojęcia nie mam czy w Kłajpedzie takie placki podają. Ale przepis zaczerpnąłem z kuchni mojego Wuja, który w Kłajpedzie się urodził i wychował. No a potrawa jakąś nazwę mieć musi. U nas w domu mówi się „Placki Wuja Czesława” – ale „Placki z Kłajpedy” też pięknie brzmi. No to bierzmy pięć dużych mączystych ziemniaków. Trzy […]

Żeby nie było zgorszenia. Ofiary mają głos

Żeby nie było zgorszenia. Ofiary mają głos

15 lutego 2018 r. w księgarniach Empiku premiera książki adwokata Artura Nowaka i psychologa terapeuty Małgorzaty Szewczyk-Nowak Żeby nie było zgorszenia. Ofiary mają głos. To wyjątkowa książka, która daje głos ofiarom. Obok wstrząsających opisów przemocy seksualnej, poniżenia, a w niektórych wypadkach zwykłych tortur, znajdziecie tu zapis bezkarności sprawców, nieświadomości rodziców i krzywdy dzieci. Krzywda przeradza się w długotrwałą traumę, która prowadzi do prób samobójczych lub uzależnień. Każda z rozmów to osobista droga krzyżowa bohaterów, którzy dopiero po latach zdecydowali się opowiedzieć autorom o swoich dramatycznych przeżyciach. Autorzy rozmawiają także z osobami, które na co dzień zajmują się problemem pedofilii w Kościele katolickim. Pokazują, w jaki sposób Kościół w Polsce ochrania […]

Zmarł najwybitniejszy artysta sztuki kulinarnej

Zmarł najwybitniejszy artysta sztuki kulinarnej

Paul Bocuse, jeden z największych francuskich kucharzy wszech czasów, zmarł w sobotę w wieku 91 lat – poinformował minister spraw wewnętrznych Francji. „Monsieur Paul, to była Francja, prostota i wspaniałomyślność, doskonałość i sztuka życia, opuszcza nas papież gastronomii, niech nasi przywódcy, w Lyonie, jak w czterech zakątkach świata, długo kultywują owoce jego pasji”. – napisał minister w tweecie. Ojciec francuskiej gastronomii miał 91 lat. Prowadził liczne restauracje, w tym L’Auberge du Pont de Collonges niedaleko Lyonu. The Culinary Institute of America w 2011 nagrodził Paula Bocuse’a tytułem Kuchmistrza Stulecia (Chef of the Century). Urodzony 11 lutego 1926 r. W rodzinie kucharzy od pokoleń, w Collonges-au-Mont-d’Or, ten epikurejczyk z bezgraniczną energią, […]

Tajemnica wigilijnego śledzia

Tajemnica wigilijnego śledzia

Śledź w śmietanie na Wigilię to potrawa obowiązkowa. Śledzia jak przyrządzić każdy wie. Ładnie wymoczone matjasy (współcześnie nie dłużej niż 3. godziny – dawniej widocznie była większa zawartość soli w soli, bo moczyć trzeba było całą noc), kroimy w skośne dzwonka (taki kształt trochę kopytek). Śmietanę kwaśną gęstą 18% bierzemy. Do niej kładzie się bardzo drobno pokrojona cebula i kwaśne jabłko też w drobną kosteczkę. Proporcje: 2/3 cebuli do 1/3 jabłka. A teraz sekret rodzinny i tajemnica kulinarna wielka: zanim śledzika obłożymu dokładnie śmietaną z cebulą i jabłkiem, każde dzwonko posypujemy nieco utłuczonym owocem jałowca (suszone ogólnie dostępne jako przyprawa). Z tłuczeniem jałowca w moździerzu jest zawsze pewien kłopot, bo […]

Adwokat w roli głównej

Adwokat w roli głównej

Przegląd filmowy Adwokat w roli głównej – edycja dokumentalna, który Naczelna Rada Adwokacka współorganizuje w ramach Festiwalu Watch Docs, rozpoczął się 8 i zakończy 14 grudnia. Podczas uroczystego otwarcia w kinie Muranów odbył się pokaz filmu „Udając Boga”, a po nim debata „Prawnik wobec bezprawia”.  Przegląd otworzył adw. Ziemisław Gintowt, członek Prezydium NRA, który dziękując organizatorom, zachęcał do refleksji nad tym, w jaki sposób zaniedbaliśmy  osiągnięcia w zakresie obrony praw człowieka i co jeszcze można zrobić, by zwalczyć łamanie praw człowieka, szczególnie tak rażące, jak tortury czy handel ludźmi. Szczególne podziękowania za organizację przeglądu skierowano do adw. Anisy Gnacikowskiej, zastępcy sekretarza NRA, pomysłodawczyni i koordynatorki Przeglądu Adwokat w roli głównej, […]

Portret adwokata

Portret adwokata

Prowadziłem kiedyś sprawę młodemu artyście plastykowi. Sprawy nie pamiętam. Musiała być drobna a chłopak był pewnie jeszcze studentem, bo przyjąłem sprawę ad honoram, co w swojej praktyce czyniłem nader rzadko. Nie pamiętam nawet imienia i nazwiska tego klienta. W każdym razie był ambitny, bo gdy go poinformowałem, że nie będzie musiał płacić za przeprowadzenie sprawy, zaproponował, że w zamian namaluje mój portret. – Nie taki ze zdjęcia, Panie Mecenasie, taki prawdziwy. Trochę mnie ta propozycja ubawiła. A że w tamtych latach moja kancelaria należała do większych w mieście i czasu specjalnie nie miałem na duperele, odpowiedziałem, że to raczej nie będzie możliwe, bo ja czasu na pozowanie nie mam, zresztą […]

Było sobie prawo – Adw. Robert Dopierała. Bajki

Było sobie prawo – Adw. Robert Dopierała. Bajki

Z wielką przyjemnością publikujemy teksty, które dotyczą pozazawodowej działalności adwokatów. Chociaż w tym wypadku twórczość Mecenasa Roberta Dopierały ściśle związana jest z wykonywanym zawodem. Niemniej  jakże pożyteczna i miła. – (jmm) Co łączy gliwickiego adwokata z Janem Brzechwą? Wykształcenie prawnicze i twórczość dla dzieci. Z tą różnicą, że mecenas z Gliwic tworzy wiersze o tematyce… prawnej. W kancelarii przy ul. Korfantego w Gliwicach powstają nie tylko pisma procesowe, pozwy, apelacje, sądowe wnioski. Tu rodzą się i realizują również pomysły na edukację, która z dzieci ma uczynić świadomych swoich praw obywateli. Z mecenasem Robertem Dopierałą, współzałożycielem Fundacji „Było Sobie Prawo.pl” oraz autorem wierszy o prawie dla dzieci rozmawia Marysia Sławańska.   […]

Drugie pokolenie. Adwokat Mateusz Majewski debiutuje w sieci

Drugie pokolenie. Adwokat Mateusz Majewski debiutuje w sieci

Dzisiaj zadebiutował w sieci swoją witryną Adwokat Mateusz Majewski. Witryna jest bardzo oszczędna ale dzięki temu wzbudza zaufanie. Kancelaria eksponuje swoją współpracę z obywatelami Chin, którzy w Polsce prowadzą działalność gospodarczą bądź postanowili się w Polsce osiedlić. Mateusz Majewski podkreśla, że jest przede wszystkim adwokatem sądowym, jednak współpracując z osobami zagranicznymi jego kancelaria nabyła doświadczenie w zakresie Prawa imigracyjnego, dlatego witryna kancelarii prowadzona jest w języku polskim, angielskim i chińskim. Ten wpis umieszczamy na portalu MacLawye® z racji oczywistej współpracy MacLawye®’a z Kancelarią Adwokata Mateusza Majewskiego przy prowadzeniu portalu. 20 lutego 2017 r.