Jerzy M. Majewski MacLawye®
Trzeba miec troche luzu i dystansu do samego siebie Jestem Appenzeller #eHaker
Wybór felietonów JMM Naczelnik MacLawye®'a CV

Archiwum kategorii: Sztuka kulinarna

Kaczka adwokacka

Kaczka adwokacka

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski Martwiły się inne kaczki: „Co będzie z takiej dziwaczki?” Aż wreszcie znalazł się kupiec: „Na obiad można ją upiec!” Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka! Tak to przedstawił Jan Brzechwa, nasz polski adwokat i poeta, a jak to zrobi Adwokatura od kuchni. Nie ma lepszego pomysłu na reprezentację naszej kuchni , jak kaczka po polsku. Przygotowanie tego dania wbrew pozorom nie jest skomplikowane , natomiast wymaga czasu i „dozoru” piekarnika; niestety dozór osobisty, inaczej się nie da. Kaczkę rozmrażamy, należy jednak pamiętać, że […]

Solianka

Solianka

Przejdźmy do sporządzenia solianki i do tego potrzebujemy dobrego nastroju, trochę praktyki i szczyptę fantazji , oraz dwie cebule posiekane w kostkę , czosnek , starte na dużych oczkach kiszone ogórki, papryczka chili, marchew, pieczarki – zarumienić na patelni i odstawić. Podsmażyć plasterki wędzonej kiełbasy. Przygotowany uprzednio bulion gotujemy z mięsem (które po ugotowaniu kroimy w pasemka) dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwki i kapary.

Halibut w borowikach

Halibut w borowikach

Halibut jest nie tylko cennym źródłem białka ale zawarte są w nim również znaczne ilości witaminy B6, B12 oraz jest ważnym źródłem składników mineralnych takich jak potas, selen i to czyni go świetnym rozwiązaniem dla osób poszukujących ryb małokalorycznych i o dobrym smaku. Smak halibuta, jego soczystość, rozpływanie się w ustach, decyduje o jego walorach i gościnie na naszych stołach.

Tylko szatan mógł zgotować Naszym bliskim taką dolę.

Tylko szatan mógł zgotować Naszym bliskim taką dolę.

Kolęda Franciszka Karpińskiego, jedna z najpiękniejszych polskich kolęd, była śpiewana w stanie wojennym z dwiema przeróbkami. W stanie wojennym w więzieniu w Wiśniczu ś.p. Andrzej Borzęcki napisał zwrotkę, którą śpiewano jako ostatnią. Natomiast nawiązującą do całości tekstu Franciszka Karpińskiego kolędę stanu wojennego napisał w Białołęce ś.p. Maciej Zembaty; wydaje mi się, że w drukowanych w drugim obiegu tekstach, zwrotkę Borzęckiego dodawano na końcu tekstu Zembatego. Dzisiaj inny czas, na stan epidemii nakładają się społeczne protesty; a ja ten tekst przypominam młodzieży ku pamięci.:

Kapuśniak

Kapuśniak

Adwokatura od kuchni adw. Marek Morawski Ddzisiaj tradycja ,  nasza  ojczysta , bo z dziada pradziada , kapuśniak , czyli zupa znana i lubiana od Bałtyku do Tatr. Jeszcze przed  naszym gotowaniem sam zamiar (bezpośredni żaden ewentualny )  powoduje znaczne zniewolenie naszych zdolności i radości smakowych. Tak przy okazji gotując kapuśniak zawsze mam obraz z filmu Kapuśniaczek – francuski film komediowy w reżyserii Jeana Giraulta z 1981 roku. Przedostatni film z udziałem Louisa de Funèsa i te jego gotowanie kapuśniaczka Znakomity aktor, niezastąpiony, bawił on  miliony i cóż brakuje go na ekranach i ….w kuchni. Ale do meritum sprawy , nasz polski kapuśniak to cud zupa wśród zup. Proszę nie […]

Duńska zupa z sera po adwokacku

Duńska zupa z sera po adwokacku

Adwokatura od kuchni, adw. Marek Morawski Zupa serowa Dzisiaj na zimowy dzień gorąca i mocno fantazyjna zupa w nawiązaniu do podbijającej podniebienia kuchni francuskiej. Jestem oddanym, czytelnikiem wielu pozycji cennych przepisów kuchennych w tym znakomitej autorki Pani Marii ( Marja) Disslowej. Ale jak podkreślała autorka , nigdy nie traćmy wiary we własne dobre pomysły , nawet jak jesteśmy wierni samym przepisom . Przygotujmy sobie ziemniaki i marchewkę drobnie w kostkę pokrojone z ziołami prowansalskimi , dodajmy suszoną papryczkę chili , ale raczej w niedużej ilości,lekko podsmażamy na dobrej oliwie może być extra vergin, choć pamiętajmy o tym (co już „ podnosiłem ”), że samżymy bardzo ostrożnie. Do tego cebula pokrojona […]

Zupa dyniowa w Adwencie

Zupa dyniowa w Adwencie

Z wielką przyjemnością informuję, że MacLawye® „pozyskał” nowego Autora. Pan Mecenas Marek Morawski zgodził się na 'przedruki' jego krótkich przepisów-felietonów, które konsekwentnie publikuje na fb, udostępniając w grupie dyskusyjnej Adwokatura Polska w cyklu wpisów „Adwokatura od kuchni”. I takim tagiem [adwokatura od kuchni] oznaczane będą wpisy Pana Mecenasa na portalu MacLawye® w dziale Sztuka Kulinarna. Przeczytaj przepis na zupę >>>

Od góry

MacLawye®. MacLawye®. MacLawye®. Zapowiedź
debaty kandydatów
na stanowisko Prezesa NRA
Kliknij w monitor powyżej
i odtwórz wideo
MacLawye®. MacLawye®. MacLawye®.

Callout MACLAWYER JEST MAGAZYNEM ILUSTROWANYM
Kliknij w obrazek.
Otworzysz archiwalny artykuł
i sprawdzisz czy rysunek
dobrze oddaje jego treść

Slide Dziękujemy
za wizytę na portalu
MacLawye®
zapraszamy ponownie OTWÓRZ NA GŁÓWNEJ STRONIE MIESIĄCA

Slide Redakcja Redakcja MacLawye®'a
Kancelarie Adwokackie
ul. Ogrodowa 10 lokal 3
61-821 Poznań
Newsletter